De mode-industrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. De productieomstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt zijn vaak problematisch, kleding wordt geproduceerd in sweatshops in lagelonenlanden onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de naaisters verdient geen leefbaar loon, met onmenselijk lange werkweken tot gevolg. In Aziatische kledingfabrieken maken naaisters vaak werkweken van 60 tot 90 uur.Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is jongetje-bucket.jpg Fast fashion verwijst naar het bedrijfsmodel van bedrijven die snel inspelen op trends. Momenteel bestaat het merendeel van het mode-aanbod uit fast-fashionproducten. Trends wisselen elkaar razendsnel af; om de zes weken hangt er een nieuwe (goedkope) collectie in de grote kledingketens. Deze industrie wakkert het verlangen aan om steeds ‘iets nieuws’ te dragen, hierdoor wordt een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer gedragen. Op deze manier is onze kledingconsumptie sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. De hoge intensiviteit van Fast Fashion zet de productiekosten onder druk en maakt de industrie nog vervuilender.

Er groeit op het moment een opkomende beweging van producenten en consumenten die streven naar een overgang naar slow fashion: geen massaproductie meer, maar duurzame mode die lang meegaat, weinig belastend voor het milieu is en geproduceerd wordt onder menswaardige omstandigheden.

Met de Leidse Dag tegen Snelle mode hopen wij het bewustzijn onder jonge mensen, met name studenten, te vergroten over de impact van Fast Fashion. Op 25 september zal er een leuke en informatieve verbindende dag plaatsvinden in het teken van Snelle mode.